Επισκευή Κοσμημάτων

Είτε τα διαλέξατε μόνοι σας είτε είναι δώρα τα κοσμήματα με την πάροδο του χρόνου φθείρονται κυρίως όταν φοριούνται καθημερινά. Ακόμα μπορεί να σπάσουν, να ραγίσουν οι πέτρες τους, να αλλοιωθεί το χρώμα τους και να γείσουν βρωμιές σε απρόσιτα τους μέρη. Εκτός από μια απλή περιποίηση που χρειάζονται τακτικά όταν έρθει η ώρα για λεπτομερή έλεγχο μπορούμε να σας βοηθήσουμε.
Καθαρισμός με υπερήχους:
Αφαιρεί απαλά βρωμιά, σκόνη και λίπη ακόμα και από τα σημεία του κοσμήματος που είναι δυσπρόσιτα. Είναι απαραίτητος για κοσμήματα που έχουν να φορεθούν πολύ καιρό, για κοσμήματα που "κληρονομήσαμε" από κάποιον ή για κοσμήματα που αποθηκεύτηκαν χωρίς να καθαριστούν.

Έλεγχος των λίθων:
Όσο καλά κι αν είναι δεμένη μια πέτρα πάνω σε ένα κόσμημα με τον καιρό μπορεί να χαλαρώσει κι έτσι να τη χάσετε. Εμπιστευτείτε έναν ειδικό για τον έλεγχο αυτό κυρίως αν πρόκειται για πολύτιμους λίθους. Μην ανοιγοκλείνετε ποτέ τα "δόντια" που συγκρατούν μια πέτρα γιατί αποδυναμώνονται και σπάνε. Αν υπάρχει οποιαδήποτε φθορά πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν γιατί ενδέχεται να βλάψουν και την πέτρα.

Αλλαγή μεγέθους:
Όταν ένα κόσμημα δεν εφαρμόζει στο σώμα μας είτε δεν το φοράμε ενώ θα το θέλαμε, είτε το φοράμε όπως όπως αλλά δείχνει ξένο πάνω μας ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το χάσουμε αν πρόκειται για παράδειγμα για δαχτυλίδι ή αλυσίδα χεριού. Δαχτυλίδια που θέλουν να μικρύνουν ή να μεγαλώσουν, αλυσίδες λαιμού ή χεριού με λάθος για εμάς μήκος είναι πράγματα που μπορούν να επισκευαστούν χωρίς μεγάλο κόστος.

Αντικατάσταση λίθων:
Αν έχει χαθεί μια πέτρα από το κόσμημα σας, έχει ραγίσει ή απλά πλέον δεν αρέσει μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη. Αλλάζοντας μια πέτρα θα αλλάξει όλο το κόσμημα.

Σπασμένα κοσμήματα ή κουμπώματα:
Αν δεν επισκευαστούν ΜΗΝ τα φοράτε γιατί θα τα χάσετε. Ελέγξτε τακτικά τα κουπώματα, σημεία που ενώνονται τα κοσμήματά σας και γενικά όπου μπορεί να υπάρχει φθορά από τη χρήση και δώστε το για επισκευή άμεσα.

Βάλτε αλυσίδες ασφαλείας:
Οι αλυσίδες χεριού κυρίως όταν είναι βαριές, οι χειροπέδες αλλά και τα καλά σας ρολόγια καλό είναι να έχουν αλυσίδα ασφαλείας έτσι ώστε σε περίπτωση που κατά λάθος ανοίξει το κούμπωμα τους να έχουν μια δεύτερη ασφάλεια για να μην τα χάσουμε.

Επιχρύσωση, επιπλατίνωση:
Ένα λευκόχρυσο κόσμημα όπως είναι αναμενόμενο μετά από συνεχή χρήση χάνει την λαμπερή του όψη, χλωμιάζει και μερικές φορές κιτρινίζει καθώς έρχεται στην επιφάνεια το βασικό του μέταλλο που είναι ο κίτρινος χρυσός. Αυτά χρειάζονται επιπλατίνωση για να αποκτήσουν και πάλι το άψογο φινίρισμά τους. Αλλά αν βαρεθήκατε το κίτρινο χρυσό σας κόσμημα μπορούμε να σας το επιπλατινώσουμε για να γίνει λευκόχρυσο, ή και αντίσροφα ένα λευκόχρυσο κόσμημα να γίνει κίτρινο χρυσό. Γενικότερα μπορείτε να παίξετε με όλες τις αποχρώσεις του χρυσού και με επιμετάλλωση να αποκτήσετε "καινούργια κοσμήματα". Μια καλή επιχρύσωση επίσης είναι απαραίτητη σε περίπτωση των κοσμημάτων που έχουν αποτυπώσει πάνω τους σημάδια του χρόνου κι έχουν εμφανείς γρατζουνιές και φθορές.